זה אף פעם לא מאוחר מידי: על המגזרים והאנשים שפתאום מגלים את עולם ההייטק
יש מגזרים שההשתלבות שלהם בעולם ההייטק נראית מאתגרת יותר, כמו למשל אנשים בגילאי 45+ ועובדים מהמגזר הערבי. עם אילו אתגרים הם מתמודדים, ואיך אפשר לצלוח אותם באמצעות היתרונות הייחודיים שלהם?
מאת: שחר ארזי – יועצת לימודים מכללת SQLabs מקבוצת SQLink
אם בעבר החלום של כל אמא היה שהבן או הבת שלה יהיו רופאים או עורכי דין, היום כנראה היא חולמת שהם יעשו הסבה להייטק. אך בעוד שחלום ההייטק מלווה עובדים רבים, עבור חלקם הוא נראה רחוק במיוחד: למשל אנשים בגילאי 45+ ואנשים מהמגזר הערבי. אחרי שאמרנו את זה, מסתבר שיותר ויותר אנשים בקרב אוכלוסיות אלו רותמים את היתרונות הייחודיים שלהם ומצליחים להשתלב בעולם ההייטק. עם אילו אתגרים הם מתמודדים, ואיך הם צולחים אותם?
האתגרים של עובדים מהמגזר הערבי
עולם ההייטק הישראלי מבוסס ברובו המכריע על גברים יהודים שאינם חרדים. עפ"י הדוח שפרסמה רשות החדשנות בשנת 2021, שיעור הערבים בענף הייטק עומד על 1.9% בלבד. זאת למרות שהערבים מהווים 21.1% מאוכלוסיית ישראל לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הייצוג החסר של אוכלוסיית המגזר בענף ההייטק נובעת בין היתר מפערי השכלה: שיעור האקדמאים בקרב האוכלוסייה הערבית עומד על 15%, לעומת 33% באוכלוסייה היהודית. פערים אלו בהשכלה משפיעים על הקושי להתקבל לעבודה בכלל, ולייצר דריסת רגל בתחום ההייטק בפרט.
האתגרים של עובדים בגילאי 45+
גם עובדים בקרב האוכלוסייה היהודית מתקשים לייצר דריסת רגל בהייטק, במיוחד בגילאי 45 ומעלה. אחת הסיבות לכך היא החשש שלהם (ושל חלק מהמעסיקים), מכך שהם יתקשו ללמוד טכנולוגיות חדשות ולהישאר כל הזמן מעודכנים. זאת על רקע הדוח שפרסמה רשות החדשנות, לפיו גיל הכניסה הממוצע של עובדים חדשים בהייטק נע בין 27-31.
לחששות ונתונים אובייקטיבים אלה מצטרף החשש לפתוח דף חדש בעשור החמישי (ויותר) לחיים, ולהתמודד עם אי הוודאות הכרוכה בלמידת תחום חדש.
היתרונות של אוכלוסיות אלו – ואיך אפשר למנף אותם כדי לעבוד בהייטק?
בשונה ממה שאנשים רבים חושבים, היום לא חייבים תואר אקדמי במדעי המחשב או אפילו ניסיון טכנולוגי כדי להתחיל לעבור בהייטק. ישנן הכשרות ממוקדות ומעשיות באורך חודשים ספורים, שמאפשרות לעובדים מכל המגזרים לייצר דריסת רגל בעולם ההייטק תוך זמן קצר. לשם כך לא חייבים תואר אקדמי או רקע טכנולוגי. הכשרות ממוקדות אלו מאפשרות למספר הולך וגדל של עובדים מהמגזר הערבי ולעובדים בגילאי 45+ לעבוד בהייטק, תוך רתימת היתרונות הייחודיים שלהם.
באילו יתרונות מדובר? עובדים המשתייכים לאוכלוסיות אלו מצוידים בתכונות חשובות להצלחה: מוטיבציה ורעב ללמוד. בנוסף, עובדים אלו מחפשים יציבות תעסוקתית במקום העבודה, בו יוכלו לצמוח ולהתפתח במשך שנים. הרצון לחפש עבודה ארוכת טווח יכולה לקסום לארגונים שרוצים לייצר "שקט תעשייתי" במקום להשקיע זמן ומשאבים בעובדים שמתחלפים בתדירות גבוהה.
הרקע השונה ממנו מגיעות אוכלוסיות אלו מביא משב רוח מרענן לענף ההייטק, בדמות נקודות מבט חדשות שיכולות להעשיר את סביבת העבודה ולהוביל לפתרונות יצירתיים. במקרים שבהם מתווסף למשוואה ניסיון תעסוקתי רב שנים, אפשר לרתום את הידע והכלים שהצטברו בתחומים אחרים לצורך מתן ערך מוסף בעולם ההייטק.
בשורה התחתונה: איך נכנסים לעולם ההייטק?
כמו שכבר הבנו, שער הכניסה לעולם ההייטק כולל בין היתר תוכניות הכשרה קצרות וממוקדות באורך חודשים ספורים. אפשר לייצר דריסת רגל בהייטק באמצעות תוכניות הכשרה כמו קורס QA – קורס בדיקות תוכנה בו לומדים איך למנוע תקלות ולהבטיח שהמוצר עונה על הדרישות המקוריות, והוא אינו מצריך ידע טכנולוגי קודם. מי שרוצה ללמוד תחום יותר מופשט ויצירתי שקשור לא רק לטכנולוגיה, יכול לבחור בקורס חווית משתמש (UI/UX), שבו לומדים איך לעצב את חוויית המשתמש בעולמות האונליין באמצעות כלים מעולמות הדיגיטל והאסתטיקה.
כדי לאפשר לאוכלוסיות השונות להשתלב בענף ההייטק, אנחנו במכללת SQLabs פותחים מגוון רחב של מסלולי הסבה. ההשתייכות לקבוצת SQLink המתמחה בגיוס לתפקידי ההייטק השונים, מאפשרת לנו לפתוח תוכניות הכשרה במגוון תחומים רק לאחר שווידאנו שיש להם ביקוש ער בתעשייה.
כללי האצבע לבחירת התחום המתאים
כלל האצבע הכי חשוב הוא לדעת לאיזה תחום אתם הכי מתחברים. כך למשל אנשים רבים בגילאי 45+ מגיעים יחסית מגובשים, ויודעים מה הם מחפשים בשלב הבא בקריירה. יש לכם רקע עיצובי או רצון לשלב אלמנטים עיצוביים בעבודה הבאה שלכם? אולי קורס חוויית משתמש יתאים לכם יותר. בנוסף, אנחנו רואים שהשליטה בשפה העברית יכולה להוות חסם מסוים עבור חלקים מאוכלוסיית המגזר, חסם שמקבל ביטוי למשל בלימודים אקדמיים. במקצועות הטכנולוגיים החסם הזה הרבה פחות משמעותי.
אחרי שבחרתם את התחום שהכי מדבר אליכם, חשוב לבחור את מוסד הלימוד שיגדיל את סיכויי ההשתלבות שלכם בתחום לאחר הלימודים: בשלב בחירת הקורס, חשוב לוודא שהוא כולל כלים פרקטיים המבוקשים בתעשייה. מסיבה זו המרצים במכללת SQLabs מגיעים מתוך התעשייה, מעורים בשינויים הדינאמיים ומתקפים באופן שוטף את תכני הקורסים כדי שהם יכללו את הכלים המעשיים והעדכניים ביותר.
כלל חשוב נוסף בעת בחירת הקורס, הוא לוודא שלצד המעטפת המקצועית אתם מקבלים גם מעטפת תעסוקתית, שתסייע לכם להשתלב בתחום בהמשך. הליווי במציאת עבודה בעולם ההייטק חשוב במיוחד למשל בגילאי 45+: מעסיקים רבים לא רואים את היתרונות של אוכלוסייה זו, ועשויים להירתע מהעסקתה. במקרים מסוג זה חשוב לוודא שיש לכם ליווי והכוונה מקצועית לצורך מציאות עבודה בתחום.
מסיבות אלה, אנחנו ב- SQLabs משלבים כלים תעסוקתיים לאורך כל קורסי ההסבה – מכלים לשדרוג קורות החיים והכנה לראיונות עבודה – ועד דרכים ליצירת בולטות ברשתות החברתיות. כלים אלו כוללים דרכים להבלטת היתרונות של האוכלוסיות השונות, בין אם מדובר בבוגרים מהמגזר או בוגרים בגילאי 45+.
בנוסף, אנחנו חושפים את הבוגרים למאגר המשרות של SQLink, ומסייעים להם למצוא עבודה בעזרת מגייסות ומגייסים שמחפשים משרות המותאמות לצרכים והיכולות הייחודיות שלהם. כך למשל אנחנו יודעים לאילו חברות להציע עובדים ממגזר מסוים: יש חברות שמחפשות עובדים לטווח ארוך, להן נוכל להציע מועמדים מהמגזר או בגילאי 45+ שמחפשים יציבות תעסוקתית לאורך זמן. וישנן חברות ששמו למטרה קידום אוכלוסיות מוחלשות ולהן אנו יודעים להציע את הבוגרים מהמגזרים השונים.
בשורה התחתונה, חשוב לדעת שעולם ההייטק פתוח לכולם. בעזרת הכלים הנכונים ומינוף היתרונות הייחודיים שלכם, גם אתם יכולים להשתלב בענף וליהנות מיתרונותיו.
מתוך הבלוג
איך להשפיע על קידום האתר באמצעות עיצוב חוויית המשתמש?
/ב blog /על ידי yoavaהאם יש לך שאלות?
אל תהסס לפנות אלינו
03-5424691073-2255111
03-542469103-7525777
מגדל רוגובין-תדהר, דרך מנחם בגין 11, רמת גן 52681